Podlaha systémem Akufloor

Podlahu na půdě jsme se rozhodli realizovat systémem Akufloor. Jedná se o lehkou akustickou plovoucí podlahu, systém navržený firmami Rockwool a Kronospan.

Na začátku vývoje podlahy AKUFLOOR® stála myšlenka zkombinovat takové materiály, které by se svými vlastnostmi vhodně doplňovaly a zároveň i odstranili současné problémy výstavby a provozu lehkých plovoucích podlah. Proto vznikla spolupráce mezi společností Kronospan Jihlava jako výrobce desek OSB SUPERFINISH a společností Rockwool jako výrobce zvukoizolačních desek STEPROCK HD ve snaze vytvořit kvalitní systém lehké plovoucí podlahy.

Skladba podlahy je následující – na stropních trámech je OSB deska 18 mm, desky jsou spojené na pero a drážku, spoje prolepené. Na tyto desky příjde kročejová izolace Steprock 30 mm a na ně ve dvou vrstvách OSB desky tloušťky 15 mm, položené křížem, prošroubované (vruty co 30 cm) a prolepené (plošně jsme desky lepili PVAC lepidlem, spoje mezi deskami jsou lepené napěňovacím lepidlem na dřevo od Soudalu). Skladba navíc na okrajích obsahuje dilatační pásek (my jsme dilataci vyráběli tak, že jsme koupili jeden balík tenčích desek Steprocku a nařezali desky na pásové pile na 6cm široké pruhy) a okrajový pásek široký 10 cm – tvoří jej 15 mm hobry a 15 mm OSB desky.

005067o1

Po delší úvaze jsme se rozhodli OSB desky v podlaze nahradit deskami Durélis, zejména pro jejich nízkou cenu, větší pevnost a hladký povrch.

Durélis je konstrukční mikroštěpková deska určená k nosným účelům s třískami rozloženými všemi směry ve třech vrstvách. Tato technologie výroby zaručuje výborné pevnostní vlastnosti jak v podélné ose, tak i v ose příčné, plně srovnatelné s klasickým OSB3.
Výhodou těchto desek je skloubení vysoké pevnosti s možností velmi dobrého opracování vrtáním, řezáním apod., bez vyštipování jednotlivých štěpek. Jako pojivo je použito vysoce kvalitní lepidlo určené pro použití ve vlhkém prostředí (např. stavebnictví a obaly) zároveň ovšem s nízkým obsahem formaldehydu splňujícím emisní normy E1 (nábytkářství, podlahy apod.). Navíc má deska kvalitní povrchovou úpravu, která umožňuje velmi dobré použití i pod vrchní krytiny typu linoleum, bez následného proznačení textury desky (jako k tomu dochází např. při použití OSB).

Výhodou je též větší formát desky – na podlaze nevzniká tolik spojů, jako u menšího formátu.

[GARD]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *